wiki de l'assignatura

dilluns, 21 de desembre del 2009

MARIA CRISTINA DE BORBÓ: CASADA EN SECRET I EMBARASSADA EN PÚBLIC

María Cristina de Borbón-Dos Sicilias retratada por Vicente López Portaña. Museo del Prado

Casada en 1829 amb el seu oncle carnal Ferran VII (ella amb 23 anys i ell amb 45 però amb un aspecte decrèpit i deteriorat per una vida d'excessos), Mª Cristina de Borbó es va aplicar amb èxit a la tasca reproductiva a la que estava destinada, doncs Ferran, casat anteriorment amb altres tres dones, no tenia descendència.

Igualment, va cuidar amb denotada aplicació el seu espòs quan va caure malat, mentre assegurava el tron per a la seua filla, Isabel, de qui, donada la seua edat, havia d'exercir com a regent a la mort de Ferran en 1833.

Però als tres mesos de quedar vídua es va casar perdudament enamorada amb un oficial de la guàrdia que havia conegut quinze dies abans.

Aquest matrimoni, que posava en perill la regència per ser morganàtic, es va intentar mantenir en secret i, junt a les preferències polítiques de la regent (recolçava el sector més conservador del liberalisme, els moderats), va ser causa de la seua creixent impopularitat.

Molt més difícil que el matrimoni resultava ocultar els fruits de la passió: vuit fills dels quals 5 van nàixer en Espanya abans de l'expulsió de Mª Cristina en 1840 pel General Espartero.

Per això es deia d'ella que estava "oficialment vidua i públicament embarassada".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada